Navigatie
Fluo

 

ZIEN EN GEZIEN WORDEN.
Dat is essentieel voor wie zich in het verkeer begeeft, of het nu te voet is of met de fiets of hoe dan ook. Een auto rijdt in het donker toch ook niet zonder lichten? Donkere dagen, donkere winterkleding maken je zo goed als onzichtbaar. Daarom organiseerden we ook dit jaar een FLUOWEEK. Kijk even naar dit filmpje en je begrijpt wat fluoreflecterende kleding kan betekenen…

 http://www.youtube.com/watch?v=jfQMepxTxyQ&context=C37af7d0ADOEgsToPDskKJ_VlN1vSrxBuy1pZWrtdU


FLUOACTIE 2016-2017
 
Te voet of met de fiets: maak je zichtbaar in het verkeer!

Zichtbaar zijn is een basisvoorwaarde om veilig aan het verkeer deel te nemen. Elk jaar worden voetgangers en fietsers aangereden, omdat een automobilist hen in het donker niet tijdig opmerkt. Om de kans op een ongeval te verkleinen, zorg je ervoor dat je gezien wordt wanneer je op straat komt. Opvallen door heldere kleuren en reflecteren is de boodschap.

Vooral jongeren ‘vergeten’ dit wel eens.

Wie zich de komende weken goed zichtbaar maakt, gaan wij belonen!!!

 
FLUOWEEK 2015 -2016  
Merel, 12 jaar, reed op klaarlichte dag en bij helder weer netjes volgens de regels met haar vrienden naar huis na schooltijd. En toch sloeg het noodlot toe. In ons land een dagelijks gegeven: we horen qua verkeersveiligheid bij de slechtste leerlingen van de klas. We leven intens mee met de slachtoffers en reageren verder eerder gelaten: bad things happen.
Als opvoeders en als ouders moeten we ons toch aangesproken voelen om tenminste te proberen het tij te keren? Ons eigen gedrag aanpassen en onze kinderen goed begeleiden voor ze zich in het verkeer begeven.
Het is traditie geworden dat we op onze school elk jaar een actieweek rond fluorescerende/reflecterende kledij in het verkeer organiseren. Even traditioneel trekken we de actie open naar andere facetten van veilig verkeer: bus evacuatie, fietsbehendigheid,…  Eerder dit schooljaar keken de vijfdes al naar de voorstelling “Flits!” rond weekendongevallen.  In het tweede semester nemen we opnieuw deel aan Rijbewijs op School.
Dit schooljaar pakken we het enigszins anders aan, in plaats van één intensieve week en daarna radiostilte, tillen we de bewustmakingsactie over de donkere wintermaanden.

 reportage
   
 FLUOWEEK 2014 -2015  

We probeerden iedereen opnieuw in "fluo-mood" te krijgen... 

* een aanbod aan lesmateriaal, websites (mobibus, XIU) in de lessen sociale activiteiten in de eerstes rond zichtbaarheid en verkeersveiligheid 
* in de tweedes in SEI: verkiezing MONKEY-lights, deze zijn te bezichtigen in de studiezaal. De eerstes stemmen de week voor de herfstvakantie. In S.A. krijgen ze een filmpje en een quiz.
* in de lessen LO (op school)  wordt gewerkt rond stuur- en fietsvaardigheid.
* de speelplaatsen worden in de loop van de week gepimpt met fluo-vestjes.

Op maandag startten we met een verrassingseffect waarbij de zesdes zich enthousiast van hun meest fluorescerende kant toonden. Iedereen die “iets reflecterends of fluo” droeg werd meteen beloond met een chocotoff.

Elke dag van de week: De Grote Verkeersquiz tijdens de middagpauze op de speelplaats. Leerlingen staan in het midden van de grote speelplaats en moeten bij elke vraag een kant kiezen: JA of NEEN. Wie verkeerd kiest, valt af. Per middag krijgen de leerlingen die winnen , een mooie beloning. Vrijdag wordt de finale gespeeld.
 
Busevacuatie trainen:  tweedes kwamen aan de beurt omdat ze een meerdaagse busreis maken tijdens de paasvakantie.
Grote fietscontrole door de politie. Elke fietser kreeg een kaartje van 11.11.11(“weer een auto minder”)

Slotevenement: Finale grote verkeersquiz, alle finalisten dragen hun pet “SGW WINNER” die ze tijdens de voorrondes gewonnen hebben. De gepimpte fiets wordt door onze zesdejaars uitgereikt.
Op de grote speelplaats stond de mobiele promostand van Drive up Safety (DUS)!, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, wil de zwakke weggebruikers beter wapenen tijdens de donkerste periode van het jaar. Hoe? Met de reflecterende vleugels van dé beschermengel in het verkeer: GAR, The Guardian Angel that makes you shine in the darkness.
DUS!-medewerkers komen langs op onze school met hun mobiele GAR-Promostand (= sampelen van de reflecterende vleugels en promo van de GAR-APP tijdens de middagpauze)

 e jonge mini- ondernemers van O’CAPPO zagen de opportuniteit, zij kunnen immers fluorescerende/reflecterende producten leveren.  
Met financiële steun van de serviceclubs Rotary, Inner Wheel en Agora kon aan élke leerling en aan élk personeelslid een “glow-in-the-dark -bandje” gegeven worden, te dragen als een statement dat fluo niet alleen veilig maar ook “cool” om te dragen is.   

De jonge mini- ondernemers van O’CAPPO zagen de opportuniteit, zij konnen immers fluorescerende/reflecterende producten leveren. 
Met financiële steun van de serviceclubs Rotary, Inner Wheel en Agora kon aan élke leerling en aan élk personeelslid een “glow-in-the-dark -bandje” gegeven worden, te dragen als een statement dat fluo niet alleen veilig maar ook “cool” om te dragen is.  

 

 foto's

MA

DI

WO

DO

VR

 

 

FLUOWEEK 2013 - 2014

 

In november voerden we opnieuw actie onder het motto: SGW ziet zijn leerlingen graag in het donker. Bij elke nieuwe editie probeert het “fluoteam” van SGW op soms ernstige, soms ludieke maar altijd zo origineel mogelijke manier, het nut van fluo in het verkeer te bewijzen. Maar de actie gaat breder: veilig verkeer blijft immers een grote zorg.

Daarom wordt onder meer ook busevacuatie geoefend, wordt behendigheids- training gegeven, komt de politie fietscontroles uitvoeren. Dit jaar hebben ook de laatstejaars zich massaal achter de actie gezet om de jongere leerlingen het goede voorbeeld te geven. Ze kwamen “over the top” in fluo naar school en brachten de afsluitende fluofuif enthousiast op gang. 
En dan waren er nog een paar blikvangers:

“Wall of FLUO”: leerlingen en/of leerkrachten konden zich tussen 8.00 uur en 8.30 uur laten fotograferen in het kader van onze fluoactie “ik wil gezien worden!” Wij zorgden voor de uitprint en een mooie beloning voor de meest creatieve en “opvallende” foto.
• Filmpje:  dansende leerkrachten in reflecterende pakken. In het donker zijn deze leerkrachten wel zichtbaar maar ‘wie herkent ze?’. Om deel te nemen aan deze wedstrijd moesten de leerlingen aan de schoolpoort een bonnetje verdienen. Wie een inspanning leverde om zijn zichtbaarheid in het verkeer te vergroten, kreeg een wedstrijdbonnetje. Het filmpje was te bekijken op onze website. 

foto's

 ma

 di

wo

do

vr

   
FLUOWEEK 2012 - 2013
Van 9 tot 16 november ging onze school opnieuw volledig fluo! Speciaal voor de leerlingen werd de rode loper met fluodecoratie uitgerold, de leerkrachten werden in een fluohesje gehuld en de leerlingen ontvingen een reflecterende sleutelhanger. Niemand kon aan de fluogekte ontsnappen! Via verschillende ludieke acties probeerden we iedereen duidelijk te maken hoe belangrijk zichtbaarheid in het verkeer is

Tijdens de middagen werden de leerlingen uitgedaagd om een fietsbehendigheidsparcours af te leggen. Met fiets en fluokledij trotseerden ze op tijd én rijvaardigheid de verschillende obstakels. Uiteindelijk bewees 1ME dat ze onoverwinnelijk waren!

Doorheen alle heisa promootten de tweedejaars hun persoonlijke zichtbaarheidsslogan. Het waren de leerlingen van 2MWA die de anderen konden overtuigen met ‘Ho ho ho, let’s go fluo!’.

De leerkrachten zetten vanalles op touw om iedereen aan te moedigen zich zichtbaar in het verkeer te begeven. Gehoorzame leerlingen kregen dan ook een Chocotoff cadeau en een spaarkaart. Bij elke controle kregen de fluoleerlingen een stempel en een volle spaarkaart kon ingeruild worden voor een leuke attentie. Deze actie loopt trouwens nog door! Er zullen nog verschillende steekproeven gehouden worden doorheen het schooljaar… De fluokledij en –gadgets moeten dus nog niet worden opgeborgen!
SGW kreeg ook steun van buitenaf. De politie deed een steekproef om verscheidene fietsen te controleren. Tenslotte was er ook een oefening busevacuatie voor de tweedes en zesdes. Zij maken immers een meerdaagse busreis, respectievelijk de skireis en Italiëreis.

Hopelijk maakte onze fluoweek een verschil, en mogen we volgend jaar nog veel meer leerlingen in vol fluo-ornaat begroeten aan de schoolpoorten!
 

Foto's
   
FLUOWEEK 2011 - 2012
 
Dag 1 : de start van de Fluoweek  

 

Foto's


Dag 2 : Met helm en hessy ben je heel erg flashy

15/11/2011

 

 

 

99 Luftballons ? Wel ja, bijna toch. Eén ballon per klas. Met de intentieverklaring om zich voortaan allemaal goed zichtbaar in het verkeer te begeven, werden alle ballonnen opgelaten. De klas waarvan de ballon het verst neerkomt, wint een leuke verrassingsprijs.

 

 

 

Dit is de winnende slogan! In de lessen SEI werkten we in het tweede jaar rond  mobiliteit. De leerlingen moesten een slogan bedenken om hun leeftijdsgenoten ertoe aan te zetten beter zichtbaar te zijn in het verkeer. Alle leerlingen van de eerste graad stemden voor hun favoriete slogan.  Dit zijn de winnaars uit 2MWb, speciaal voor de foto héél erg flashy uitgedost.

 

 

 

Matthias Dhaenens, Jonas Erzeel en Tibo Loete kregen op donderdag hun prijs als bedenkers van de winnende slogan "Met een helm en een hessy ben je heel erg flashy", een wedstrijd in het kader van de lessen SEI. U ziet rechts op de foto directeur Kristel Van Driessche en links de trotse leerkracht, mevrouw Ilse Heerman. Proficiat jongens!

 

 

Foto's

Filmpje

 

 

 


 

 

Foto's


Dag 3 : Fietsencontrole

16/11/2011

 

Op woensdag was er een fietsencontrole door de lokale politie. Met dank aan de agenten die de kou trotseerden!

 

 

Dag 4 : Van de Sint ? Neen, van de burgemeester

17/11/2011

 

Alle eerstejaars kregen van de gemeente Wetteren een kleurige hoes om over hun rugzak of tas te trekken cadeau. Zo zie je deze vrolijke bende wel komen!  Dank u wel aan het gemeentebestuur!

Filmpje 

 

Dag 5 : Sticker gekleefd? En de winnende klas is 2MWC

18/11/2011

 

 

De leerlingen die de reflecterende sticker die ze gisteren kregen, op hun fiets hadden gekleefd, werden vandaag beloond met warme chocolademelk. Een overweldigend succes!

 

 

 

 

 

Celine heeft de kleuren van de klas met (fluo)verve verdedigd! Zij werd Miss Fluo SGW en de hele klas mag gaan schaatsen op de grote openluchtpiste in Gent.

 

Foto's

 

 

 

 

 

 

 

Foto's

Filmpje