Navigatie
Geo-Olympiade

 

De Vlaamse Geo-olympiade is een jaarlijkse aardrijkskundewedstrijd voor middelbare scholieren. De wedstrijd tracht de interesse voor aardrijkskunde bij jongeren te stimuleren. De organisatie is in handen van VLA vzw.

Via hun school kunnen alle leerlingen uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs aan deze wedstrijd deelnemen. De eerste proef vindt plaats op provinciaal niveau. De besten mogen naar de nationale finaleronde. De deelnemers aan deze eindronde krijgen op een officiële proclamatieplechtigheid een getuigschrift van deelname overhandigd. Volgens hun klassering wordt bovendien een waardevolle prijs toegekend.

Nadien is er - jaarlijks afwisselend - een internationale geo-olympiade en een interland tussen België en Nederland waar steeds de beste leerlingen aan deelnemen.


 

Enkele topmomenten 
2016
Viktor, Tibo, Victor, Lukas, Jonas, Phaedra, Jana, Judith en Alexander  slaagden erin zich te selecteren voor de 2de ronde van de Geo-Olympiade. 9 geselecteerden voor de 2de ronde … een zeer mooi resultaat!!!
 
2015

Woensdagnamiddag 5 november engageerden meer dan 50 leerlingen (5 en 6) zich om deel te nemen aan de eerste ronde van de Geo-olympiade, georganiseerd op alle deelnemende scholen zelf. De leerlingen krijgen om 13 uur veertig vragen digitaal doorgestuurd. Tot 15 uur kan men antwoorden. Wij hopen voor iedereen op een allerbest resultaat en een ticket voor de 2de ronde in de gebouwen van UGent in februari 2015.

Na de eerste ronde van de Geo-Olympiade ,waarbij meer dan 50 van onze leerlingen van de 3de graad kampten voor een ticket voor de 2de ronde, vond vorige week op woensdagnamiddag die 2de ronde plaats.
Elf SGW-leerlingen waren geselecteerd om deel te nemen aan deze 2de ronde, dit is een onwaarschijnlijk hoog aantal, wetende dat het totaal aantal geselecteerden voor de 2de ronde, over alle Vlaamse scholen, strandde op 279. M.a.w. SGW was eens te meer bijzonder goed vertegenwoordigd op deze  2de ronde van de Geo-Olympiade, welke plaats vond in één van de UG-gebouwen in Gent.
Spijtig konden maar 7 van de 11 geselecteerde leerlingen aanwezig zijn op deze 2de ronde. Arnout Stevens, Domien Grillaert en Kasper De Smaele (allen 6WW) waren gehinderd door de bezinningsdagen van de 6des en ook  Fedra De Vos (5WW) kon niet aanwezig zijn.
Gelukkig waren er nog Feline Van Niieuwenhuyse, Hendrik Vercruysse, Jonathan Van Loo, Jules De Vos,  Alexander Lippens  (allen 6WW) en Wannes Van Leemput en Tibo Lachaert (beide 5WW) om de eer en glorie van SGW in “the picture” te zetten.
Aan alle deelnemers (van de 1ste en 2de ronde) welgemeende dank en appreciatie voor hun engagement, deelname en tijd ….

SGW maakt opnieuw een goede beurt. SGW haalt zilver in het Vlaamse scholenklassement op basis van de 4 beste resultaten.

De 2de plaats in het Vlaamse scholenklassement is de verdienste van Hendrik Vercruysse 6WW1 (73%), Jonathan Van Loo 6WW1 (62%), Wannes Van Leemput 5WW2 (61%) en Feline Van Nieuwenhuize 6WW1 (56%).

Hendrik slaagde er ook in zich te selecteren voor de finale van de Vlaamse Geo-Olympiad in de Ardennen. Hij haalde daar een zeer eervol resultaat, maar te weinig om zich te selecteren voor de internationale geo-olympiade, die dit jaar zal doorgaan in Rusland.


 
    2014

Dit schooljaar namen 1.275 (40% meer dan in 2012-13) leerlingen van 145 scholen deel aan de eerste ronde. Wie meer dan 70% haalt, gaat door naar de tweede ronde. In totaal 274 deelnemers slaagden daarin.

Onze leerlingen namen op woensdag 12 februari 2014 deel aan de tweede ronde in een gebouw van de UGent. De 9 geselecteerde leerlingen van SGW vormden samen een hecht en geconcentreerd team om de moeilijke vragen op te lossen. Alvast succes met jullie resultaat Alexander, Jules, Domien, Arnout, Jonathan, Hendrik, Tine, Herbert en Mathias.

 

 

2013

Geo-olympiade 2013:  de eerste stap naar Kyoto is een feit …
Woensdagnamiddag werd voor de 18de keer de Vlaamse geo-olympiade door de VLA (= vereniging leraren aardrijkskunde) georganiseerd. In de gebouwen van de UG vond de provinciale selectie plaats. In totaal boden zich een kleine 200 Oost-Vlaamse leerlingen zich aan. SGW was opnieuw goed vertegenwoordigd. 15 lln van de 3de graad offerden hun vrije woensdagnamiddag op om geografische raadsels op te lossen, ruimtelijke processen zo goed mogelijk in te schatten en om hun oriënteringsvermogen op de proef te stellen.
Een plaats in de top 3 van O-Vl. leidt tot de finale. In deze Vlaamse finale (15 lln) geeft een plaats opnieuw in de top 3 recht op de IGEO. Dit is een internationale Geo-olympiade die dit jaar plaats heeft in Kyoto (Japan).
Mooie perspectieven …

 
 2012

SGW behaalt de tweede plaats.

Jürgen Verstraeten

Ben Vintioen

 Filip Swinnen

  Ben Lateur

 Jürgen mocht naar de nationale finale

 2011  SGW wint de GEO-OLYMPIADE 2011 (+/- 850 leerlingen en 150 scholen) dankzij

 

Bavo De Paepe 84%,
Jasper Van de Vyver76%,
Laura D’hont 69% en
Ben Vintioen 67%


Door hun hoge scores kwalificeerden Bavo en Jasper zich voor de Vlaamse finale. Jasper eindigde op een eervolle 16de plaats. Bavo bereikte de Vlaamse top 3, daarmee was hij geselecteerd voor de geo-derby tegen Nederland. Deze werd beslist in Vlissingen, in augustus 2011.

2010

Na het succes in 2007, toen SGW voor het eerst de Geo-olympiade won, stond onze huidige 3de graad dit jaar weer op het hoogste schavotje. In totaal waren er meer dan 120 Vlaamse scholen ingeschreven. Dankzij de individuele resultaten van

 

Bert De Schrijver 6LWe (78%),
Sam Van Herzele 6WW (70%),
Olivier Vernimmen 6LWe (70%) en
Bert Ydiers 6WW (69%)

 

liet onze school dit jaar opnieuw alle andere achter zich in het scholenklassement. Op basis van zijn 78% werd Bert De Schrijver ook nog eens geselecteerd (uit meer dan 1000 leerlingen) voor de Vlaamse geo-finale. Hij eindigde op een knappe 10de plaats. De 15de editie van de Geo-olympiade werd voor SGW opnieuw een schot in de roos. Fantastisch!!!!