SGW en Polen

Al sinds 2005 gaan enkele tientallen leerlingen op uitwisseling naar ZSO2, een school in Krzesiny (een gemeente vlakbij Poznan, een stad zo groot als Antwerpen in het westen van Polen). 
Ook deze keer zijn ze met 35, de enthousiastelingen die reikhalzend uitkijken naar dit échte avontuur. Dit zijn de zaken die onderwijs compleet maken, die leerlingen klaarmaken voor het échte leven. Deze ervaringen zijn zoveel belangrijker dan dag in dag uit achter de schoolbanken zitten. Een week lang verblijven in een gezin op meer dan 1000 km afstand is geen evidentie. Zeker niet in deze tijden. 

De Poolse jongeren zijn deze week in Wetteren, de leerlingen van het Sint-Gertrudiscollege gaan naar Polen tijdens de krokusvakantie. De Poolse jongeren gaan in hun Wettterse week op bezoek naar Vlaanderens mooiste (Brugge, Gent, Brussel), ze trekken naar de oorlogskerkhoven in de Westhoek, ze maken een fietstocht door het Scheldelandschap, maar bovenal leren ze het leven in een Vlaams gezin kennen. Elke keer weer ontstaan er vriendschappen over de grenzen heen.

Het is zo belangrijk – ondanks de energiecrisis die iedereen treft, ondanks het nog steeds aanwezige corona, ondanks een oorlog in Europa – dat jongeren zich via ervaringen als deze bewust worden dat ze niet op een eiland wonen, maar dat de wereld één grote familie is met overal jongeren met dezelfde dromen, dezelfde idealen.

(Reinout Bracke)