Charlotte naar Arpino

Charlotte gaat naar Arpino!

Met bijna 400 waren ze, uit heel Vlaanderen, de deelnemers aan de 30ste Latijn Olympiade. Niet minder dan 7 laatstejaars van SGW stootten door naar de tweede ronde die begin januari plaatsvond in het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Antwerpen, één van de oudste colleges in Vlaanderen. Daar streden ze met pen en geest tegen 120 leeftijdsgenoten om de begeerde trofee: deelname aan het Certamen Ciceronianum in Arpino, de geboorteplaats van Cicero (een 100 km. van Rome) – https://www.certamenciceronianum.it/it/.

De opgave in Antwerpen was vanzelfsprekend opnieuw een tekst van diezelfde grootmeester. Deze keer was het een fragment uit Cicero’s tweede vlammende rede tegen Verres, de corrupte gouverneur van Sicilië (nil novi sub sole?).
Een fragment uit de te vertalen tekst: “Betekent vrijheid, zoete vrijheid, dan niets meer? Is het dan zover gekomen met al deze dingen dat een Romeins burger in een provincie van het Romeinse volk, in een stad met privileges, op de markt kan worden vastgebonden en met stokken gegeseld kan worden door een man die met instemming van het Romeinse volk aan het roer staat?”

Dit is humaniora, dit is vormen van de geesten die morgen de leiding zullen nemen, zelfs of net in tijden van ChatGPT en andere apps die AI een meer en meer prominente rol zullen geven in onze leefwereld. De mens die zijn of andermans gedachten niet precies meer onder woorden kan brengen, houdt op met mens te zijn in de volle betekenis van het woord.

Met trots kunnen we meedelen dat één van de zeven SGW’ers, Charlotte Hanselaer uit 6LT, unaniem door de jury werd uitverkoren om deel te nemen aan de internationale Latijn Olympiade in Arpino. Daar zal Charlotte zich van 2 tot 8 mei meten met tientallen andere taalvirtuozen uit heel Europa. We zijn er gerust in dat ze haar vrouwtje zal staan. Zoals de jury schreef in een mail aan haar: “We zijn erg blij je te kunnen melden dat jouw vertaling tijdens deze tweede beoordelingsfase bijzonder hoog werd gewaardeerd.”

Proficiat, Charlotte!

#Cicero #Latijn #Olympiade #LatijnOlympiade #Arpino #CertamenCiceronianum

 

Op de foto “de zeven van SGW”: Charlotte, Elise, Fran, Jari, Kobe, Lune en Tijl

Reinout Bracke